Scroll naar boven

Verantwoord stoken op hout

Eén van onze sterke kanten is innovatie: ten aanzien van het milieu mogen we gerust zeggen dat we met onze partners vooroplopen met het ontwikkelen en toepassen van milieubeschermende maatregelen. Die verantwoording hébben we als leverancier van sfeerverwarming, die verantwoording vóelen we als ouders van jonge kinderen. Hoe we dit vertalen?

  • Met openhaarden ombouwen door middel van hoogrendementinzethaarden, op hout of op gas.
  • Met het zoeken naar typen met de nieuwste rookgastechniek, zoals bijvoorbeeld Brunner, Hase iQ+ en M-Tech die gebruik maken van elektronisch gestuurde kleppen in aan- en afvoerkanalen die het verbrandingsproces constant automatisch bijsturen,
  • Door zelf ontwikkelingen op dit vlak te doen en kennis te verzamelen: zo weten we dat het Abcat-filter zeer goed werk doet in het rookgaskanaal van de wat oudere (> 10 jaar) houtkachel en dat een rookgasfilter samen met de nieuwste elektronisch gestuurde kachels een nagenoeg uitstootvrije combinatie vormen. Sowieso een ideale combinatie, maar ook de oplossing voor dichtbevolkte wijken.
  • Door te zorgen voor een verantwoorde en duurzame installatie bij de klant met uitsluitend gecertificeerd materiaal,
  • Door samenwerking met koepelorganisatie NHK - en anderen die zich het milieu ter harte nemen -,
  • Door een goed beeld te geven van hoe het nu zit met fijnstof,
  • En door onze klanten voor te lichten over de relatie tussen verschillende soorten haardhout en wat wij verstaan onder juist stoken. Daar hoort dan bijvoorbeeld bij dat we elke klant die in een woonwijk woont waar alles dicht op elkaar staat, adviseren om een stookwijzer te checken en sowieso bij mist of regen even niet te stoken.

Daarom ons dringende advies: als u een traditionele openhaard hebt, laat deze middels een inzethaard aanpassen voor houtstook of gas. En laat bekijken of een Abcat of een rookgasfilter voor uw houtkachel de oplossing is. Dan stookt u weer met plezier.

Download flyer Fijnstof

De Groene Stoker

Een beweging voor en door consumenten doet aan berichtgeving via hun website, Facebook en Instagram over houtstook gebaseerd op feiten en onderbouwd door wetenschap, rapporten, historie en dagelijkse ervaringen.

 

De Groene Stoker

CO2-neutraal stoken, kan dat?

Stoken op hout ís CO2-neutraal want hout is een hernieuwbare brandstof. Dat is het duurzame aspect. Het is óok CO2-neutraal omdat de bomen waarvan het haardhout gemaakt is, tijdens hun leven tonnen aan CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen.

Het klopt, bij verbranden komt er vervolgens weer CO2 vrij; bij verantwoord stoken in een goede installatie is dat echter nooit meer dan dat er eerder opgenomen is.
Overigens: die opgeslagen CO2 zou ook vrijkomen als de boom niet gekapt wordt en uiteindelijk gaat rotten.

Emissiebronnen

Klopt, behalve houtstook zijn luchtvaart en zeevaart en industrie verantwoordelijk voor een veel groter aandeel in de uitstoot, om over de bruinkoolcentrales in het buitenland of de gewoonte in sommige landen om huisvuil 'gewoon' buiten je huis te verbranden nog maar te zwijgen. Wij vinden het echter net iets te gemakkelijk om daar met het vingertje naar te wijzen. Wat daar gebeurt is niet goed, maar het mag geen argument zijn dat wij dan ook maar niet zo streng in de leer hoeven te zijn. Wij moeten simpelweg ónze verantwoordelijkheid nemen.

En overigens, als bijvoorbeeld Polen inderdaad van bruinkool overstapt op gas voor de energiecentrales, dan is dat een enorme vooruitgang en vormt dat hún bijdrage.

Elektrische sfeerhaard van Dimplex

Hase Valencia voor houtstook

Fijnstofreductie

Het reduceren van fijnstof is ook iets waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Onze zorg voor het milieu begint bij de houthaard in de juiste maat. Vervolgens zijn systemen die zélf de luchttoevoer en rookgasafvoer regelen aangevuld door filtertechniek (de Abcat voor oudere of het rookgasfilter voor nieuwere houtkachels) de nieuwste ontwikkelingen. De manier waarop u omgaat met de kachel (stookgedrag) is vervolgens minstens zo belangrijk. Deze maatregelen gecombineerd zorgen dat u verantwoord kunt stoken. Over al deze aspecten praten wij u graag verder bij in onze showroom.

De laatste cijfers (oktober 2023) van het RIVM die aangeven dat de doelen voor 2020 gehaald zijn (met slechts een geringe invloed van covid) door een vermindering van CO2 van 25 procent te realiseren ten opzichte van 1990, veranderen dan ook niets aan onze visie: géén openhaarden meer en uitsluitend gecertificeerde toestellen in combinatie met een verantwoord stookgedrag.

Stooktips

  • Gebruik een gecertificeerd stooktoestel dat goed wordt onderhouden
  • Laat uw openhaard ombouwen tot een gesloten toestel. Het rendement gaat met sprongen omhoog en uitstoot wordt drastisch verminderd
  • Stook niet op hout als u in een woonwijk woont en het regent of mistig is; de rook blijft dan hangen. Uw buren zullen u dankbaar zijn
  • Stook hout dat 18% vocht meet of minder, ongeverfd, onbehandeld, gekloofd en gezaagd in blokken van max 40 cm (dat hangt ook een beetje van de kachel af)
  • Gebruik aanmaakhoutjes en gebruik de zogenoemde Zwitserse methode (die zo heet omdat het onderzoek in Zwitserland heeft plaatsgevonden; zie de video).
  • De kern van goed stoken is dat de stookruimte zo snel mogelijk vlammen toont met zeer licht hout; zo ontstaat direct een opwaartse trek
  • De eerste fase van 5 minuten kan inderdaad wat rook uit de schoorsteen te zien geven; dat komt omdat de opstartfase niet de meest ideale omstandigheden heeft voor een complete verbranding. Om die reden geeft de haard na een uur uit laten gaan en daarna weer opstoken onnodige overlast.

De Zwitserse methode

  • Zet de luchtkleppen en afvoer open
  • Leg droog en schoon hout haaks op elkaar in de kachel, met de grootste onderop, de kleinere bovenop.
  • Bovenop de stapel hout leg je een laag aanmaakhout en daar bovenop nog een laag aanmaakhout.
  • Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, want daar leg je nu een of twee aanmaakblokjes neer.
  • Met een lange lucifer of aansteker kun je de aanmaakblokjes nu aansteken.
  • Houd de deur van de kachel nog een paar minuten open, ook als het vuur al brandt.
  • Vul de kachel pas bij als al het hout is opgebrand en er een laag as onderin de kachel ligt.
  • Doe daarvoor eerst de luchttoevoer dicht. Schuif eerst de as naar achteren en leg dan het nieuwe blok hout voor een deel in de warme as. Het nieuwe hout vat dan langzaam vlam.

Houtrookfilters

Een van de innovaties met een bewezen effectiviteit in het reduceren van fijnstof en geuroverlast is een rookgasfilter. Er zijn twee types:

  1. voor de houtkachels met ecodesign keurmerk is een rookgasfilter het middel om tot een te verwaarlozen uitstoot te komen. Het heeft geen onderhoud nodig omdat het de deeltjes verbrandt die door de trek in de schoorsteen terecht komen. Het is ook de oplossing om (geur)overlast voor de omgeving en het ontstaan van condenseerbare fijnstof te voorkomen.
  2. voor de iets oudere houtkachel is er het Abcat houtrookfilter. Een houtrookfilter werkt zoals een katalysator in een benzine- of dieselauto: de afvalgassen worden naverbrand. Het resultaat is indrukwekkend: CO en 'vluchtige organische verbindingen' zoals koolwaterstoffen worden met 50% verminderd, de stofreductie is 65%.
    De maximale effectiviteit als houtrookfilter is 96% indien voldaan is aan alle voorwaarden, zoals gebruik van droog hout, verantwoord stookgedrag, een goedgekeurde en correct geinstalleerde houtkachel. Helemaal 100 procent geurvrij is het dus niet, maar dit houtrookfilter is wel een enorme sprong voorwaarts:  in deze tijd waarin fijnstof trending is, is elke procent verbetering meer dan van harte welkom.

Wat zijn de voordelen van de Abcat?

1 Minder uitstoot van schadelijke gassen. De bovengenoemde maximale effectiviteit van 96% vermindering (onder voorwaarden) is waar onze markt lange tijd op heeft gewacht en levert een lang verwachte  bijdrage op een gebied waar elke procent verbetering 'telt'.
2 Minder of nauwelijks geuroverlast voor de buren. Bij de katalytische naverbranding worden  op molecuulniveau organische verbindingen afgebroken. De overblijvende verbindingen zijn veel minder schadelijk en nagenoeg geurvrij.
3 Het rendement van de kachel gaat ongeveer 3% omhoog.

Zijn er ook nadelen?

1 De katalysator moet direct achter het stooktoestel in het afvoerkanaal worden gemonteerd om het goed te laten werken en omdat het af en toe moet worden uitgenomen om schoongemaakt te worden. De grootte van het filter hangt af van het vermogen van de houtkachel. Dat afvoerkanaal moet dus wel bereikbaar zijn.
2 De katalysator 'doet' niets in de opstartfase. Een houtkachel op de juiste manier aansteken blijft dus van even groot belang. Pas vanaf 250 graden wordt de naverbranding werkzaam. De optionele thermometer is daarbij een uitstekend hulpmiddel om de temperatuur te finetunen.
3 De trek van het afvoerkanaal wordt ongeveer 3% minder.

Heeft de Abcat onderhoud nodig?

Ja, ongeveer net zo vaak als je de asla leeghaalt, moet het filter uit de buis worden gehaald (dat gaat heel eenvoudig) en worden uitgeklopt of uitgespoeld onder de kraan met warm water. Het filter gaat een kachelleven lang mee.

Download flyer Fijnstof

Abcat houtstookfilter

Stookalert

Het RIVM raadt het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit af. Daar staan wij onverkort achter. Via een 'stookalert' roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken. Het instituut heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting en doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

Check voordat u gaat stoken

Er zijn 3 stookalerts die u hiernaast kunt aanklikken voor een live-advies. Een eenduidig beeld komt er zelden uit: ze geven vaak tegenstrijdige adviezen. Dat komt doordat het netwerk van meetpunten grofmazig is, er maar één maal per dag wordt gemeten of doordat het filter 'anders' staat afgesteld.

De screenshots hiernaast geven elk het advies tijdens één bepaald meetmoment, zaterdag 17 april 2021, een zonnige maar frisse dag met hoge stapelwolken, windkracht 3 en een voorspelde nachtvorst van -1 graad. Gezellig om dan de houtkachel aan te doen. De Stookwijzer van de gemeente Nijmegen zegt 'niet stoken', Stookalert van het RIVM en Stookalert van branchevereniging NHK zeggen beide dat er geen bezwaren zijn om te stoken.

Ons advies

Hoe daar dan mee om te gaan? Wel, onze kijk erop is gebaseerd op gezond verstand: u overweegt of heeft sfeerverwarming, zoals het woord al zegt, voor de sfeer. Als u wilt gaan stoken, bezoek de drie stookwijzers al dan niet via een app. Neem vervolgens uw woonsituatie mee: woont u in een woonwijk of in het buitengebied? Bij twijfel, check Weeronline of de Buienradar (dat doet de stookwijzer van de NHK ook) op die dagen dat u smog, regen of mist ziet of vermoedt. Als dat het geval is, laat de haard dan gewoon uit. Uw buren zijn u dankbaar en des te meer geniet u van uw mooie kachel als de weersomstandigheden het wél probleemloos toestaan.

 

Alle toestellen

Voorbeeld meetmoment

Klik op elk van de screenshots om live stookadviezen van dit moment te bekijken. Alle voorbeelden zijn van zaterdag 17 april 2021.

Stookwijzer NHK


Stookwijzer RIVM

Stookalert Gemeente Nijmegen

Stookwijzer is erg voorzichtig
Menu