Scroll naar boven

Verantwoord stoken op hout

Eén van onze sterke kanten is innovatie: ten aanzien van het milieu mogen we gerust zeggen dat we met onze partners vooroplopen met het ontwikkelen en toepassen van milieubeschermende maatregelen. Die verantwoording hébben we als leverancier van sfeerverwarming, die verantwoording vóelen we als ouders van jonge kinderen. Hoe we dit vertalen?

 • Met openhaarden ombouwen door middel van hoogrendementinzethaarden, op hout of op gas.
 • Met het zoeken naar typen met de nieuwste rookgastechniek,
 • Door zelf ontwikkelingen op dit vlak te doen,
 • Door te zorgen voor een verantwoorde en duurzame installatie bij de klant met uitsluitend gecertificeerd materiaal,
 • Door samenwerking met koepelorganisatie NHK - en anderen die zich het milieu ter harte nemen -,
 • En door onze klanten voor te lichten over de relatie tussen verschillende soorten haardhout en wat wij verstaan onder juist stoken. Daar hoort dan bijvoorbeeld bij dat we elke klant die in een woonwijk woont waar alles dicht op elkaar staat, adviseren om bij mist of regen even niet te stoken.

En als u een traditionele openhaard hebt: ons dringende advies is dus om deze middels een inzethaard aan te laten passen voor houtstook of gas. Dan stookt u weer met plezier.

CO2-neutraal stoken, kan dat?

Stoken op hout ís CO2-neutraal want hout is een hernieuwbare brandstof. Dat is het duurzame aspect. Het is óok CO2-neutraal omdat de bomen waarvan het haardhout gemaakt is, tijdens hun leven tonnen aan CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen.

Het klopt, bij verbranden komt er vervolgens weer CO2 vrij; bij verantwoord stoken in een goede installatie is dat echter nooit meer dan dat er eerder opgenomen is.
Overigens: die opgeslagen CO2 zou ook vrijkomen als de boom niet gekapt wordt en uiteindelijk gaat rotten.

Andere emmissiebronnen

Klopt, luchtvaart en zeevaart zijn verantwoordelijk voor een veel groter aandeel in de uitstoot, om over de bruinkoolcentrales in het buitenland nog maar te zwijgen of de gewoonte in sommige landen om huisvuil 'gewoon' buiten je huis te verbranden aan de kaak te stellen. Wij vinden het echt net iets te gemakkelijk om daar met het vingertje naartoe te wijzen. Wat daar gebeurt is niet goed, maar het mag geen argument zijn dat wij dan ook maar niet zo streng in de leer hoeven te zijn. Wij moeten simpelweg ónze verantwoordelijkheid nemen.

En overigens, als bijvoorbeeld Polen inderdaad van bruinkool overstapt op gas voor de energiecentrales, dan is dat een enorme vooruitgang en vormt dat hún bijdrage.

Elektrische sfeerhaard van Dimplex

Hase Valencia voor houtstook

Fijnstofreductie

Het reduceren van fijnstof is ook iets waar we direct invloed op kunnen uitoefenen. Zorg voor het milieu begint bij de houthaard in de juiste maat. Vervolgens zijn systemen die zélf de luchttoevoer en rookgasafvoer regelen aangevuld door filtertechniek de nieuwste ontwikkelingen. De manier waarop u omgaat met de kachel is ten slotte minstens zo belangrijk. De combinatie hiervan zorgt dat u verantwoord kunt stoken. Over al deze aspecten praten wij u graag verder bij in onze showroom.

Stooktips

 • Gebruik een gecertificeerd stooktoestel dat goed is onderhouden
 • Stook niet op hout als u in een woonwijk woont en het regent of mistig is; de rook blijft dan hangen. Uw buren zullen u dankbaar zijn
 • Stook hout dat 18% vocht meet of minder, ongeverfd, onbehandeld, gekloofd en gezaagd in blokken van max 40 cm *dat hangt ook een beetje van de kachel af)
 • Gebruik aanmaakhoutjes en gebruik de zogenoemde Zwitserse methode (die zo heet omdat het onderzoek in Zwitserland heeft plaatsgevonden; zie de video).
 • De kern van goed stoken is dat de stookruimte zo snel mogelijk vlammen toont met zeer licht hout; zo onstaat direct een opwaartse trek
 • De eerste fase van 5 minuten kan inderdaad wat rook uit de schoorsteen te zien geven; dat komt omdat de opstartfase niet de meest ideale omstandigheden heeft voor een complete verbranding. Om die reden geeft de haard na een uur uit laten gaan en daarna weer opstoken onnodige overlast.

De Zwitserse methode

 • Zet de luchtkleppen en afvoer open
 • Doe droog en schoon hout haaks op elkaar in de kachel, met de grootste onderop, de kleinere bovenop.
 • Bovenop de stapel hout leg je een laag aanmaakhout en daar bovenop nog een laag aanmaakhout.
 • Zorg dat er genoeg ruimte tussen zit, want daar leg je nu een of twee aanmaakblokjes neer.
 • Met een lange lucifer of aansteker kun je de aanmaakblokjes nu aansteken.
 • Houd de deur van de kachel nog een paar minuten open, ook als het vuur al brandt.
 • Vul de kachel pas bij als al het hout is opgebrand en er een laag as onderin de kachel ligt.
 • Doe daarvoor eerst de luchttoevoer dicht. Schuif eerst de as naar achteren en leg dan het nieuwe blok hout voor een deel in de warme as. Het nieuwe hout vat dan langzaam vlam.

Stookalert

Het RIVM raadt het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit af. Daar staan wij onverkort achter. Via een 'stookalert' roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken. Het instituut heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting en doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

Download de app

Graag hadden we op deze website live het stookalert laten zien. Dat kan tot op heden alleen als u de app downloadt op uw tablet of smartphone. Die geeft dan een bericht door als door verkeer, landbouw en industrie of wat dan ook zoveel luchtverontreiniging veroorzaakt is dat stoken op hout daar ook nog niet eens bij moet komen. Het is echter wél zo dat een stookalert voor een hele provincie tegelijk afgegeven wordt. Dit blijft dus vooralsnog een grove indicatie.

Ons advies

Hoe daar dan mee om te gaan? Wel, onze kijk erop is gebaseerd op gezond verstand: u overweegt of heeft sfeerverwarming, zoals het woord al zegt, voor de sfeer. Maar kijk gewoon even naar buiten als u wilt gaan stoken en check de Buienradar op die dagen dat u smog, regen of mist ziet of vermoedt. Als dat het geval is, laat de haard dan gewoon uit. Des te meer geniet u van uw mooie kachel als de weersomstandigheden het wél probleemloos toestaan.

 

Alle toestellen
Menu