Scroll naar boven

Gas beschikbaar tot minstens 2050

Mocht u zich, terecht, afvragen: moet ik nog wel investeren in een gashaard, dan is hiermee de eerste angel alvast verwijderd. De korte versie:

  1. Nederland en het grootste deel van de rest van Europa heeft langlopende contracten voor de levering van gas vanuit het buitenland tot minimaal 2050. Contracten die niet nagekomen zijn, worden vervangen door andere, zodat de leveringszekerheid geborgd blijft. Het enige wat u ervan merkte is dat de gasprijs behoorlijk steeg in 2022. De groothandelsprijzen dalen door alle Europese maatregelen nu al een tijdje, maar het duurt altijd even voordat die doorwerken in de consumentenprijzen. De eersten die er iets van merken, zijn de mensen met een variabel contract. Gebruikt u uw sfeerverwarming ook daadwerkelijk als sfeerverwarming, dan blijven die extra kosten binnen de perken.
  2. Nieuwe pijpleidingen worden momenteel aangelegd.
  3. Het Groningse gas wordt inderdaad binnenkort afgesloten. Terecht, gezien alle ellende die de gaswinning veroorzaakt heeft.
  4. Alle nieuwe en iets oudere gastoestellen zijn al voorbereid op de iets andere samenstelling van het nieuwe importgas.
  5. Elke haard voor aardgas kan indien nodig eenvoudig worden omgebouwd voor propaangas.
  6. Ontwikkelingen met waterstof gaan zo snel en zijn zo veelbelovend dat Nederland zich straks alleen maar gelukkig kan prijzen met zo'n fijnmazig gasleidingennet. Ook daarvoor is een aanpassing aan uw gastoestel zonder al te veel gedoe mogelijk.
  7. En misschien wel het belangrijkste: een gashaard is sfeerverwarming. We kennen tal van klanten die al geïnvesteerd hebben in het energieneutraal maken van hun woning met een (combinatie van) warmtepomp, warmteterugwinning, zonnepanelen, vloer-, wand- en dakisolatie, een enkeling zelfs drievoudig glas, en tóch een mooie gashaard in de woonkamer hebben staan. Inderdaad, om 's avonds of in het weekend even aan te doen voor de gezelligheid en het comfortabele gevoel van infraroodwarmte te ervaren.

Nu zult u wellicht denken dat wij als leverancier en producent van sfeerverwarming een te positief beeld willen schetsen. Dat is niet zo en dat zou heel kortzichtig zijn. Onze voorlichting is gebaseerd op feiten, en dat onze klantenkring tevreden is met ons, willen we heel graag zo houden. Daarom investeren we hieronder én als u bij ons aan tafel zit in extra informatie over dit onderwerp, op basis waarvan u zelf een oordeel kunt vellen.

Box 45 45 van Bellfires met opslagmodule

De strakke gashaard Box 45 45 van Bellfires met opslagmodule voor houtblokken (ter decoratie)

De lange versie

1 en 2) Leveringszekerheid

Onze aardgasvoorziening is gebaseerd op meerdere pijlers, waaronder Noorwegen, voorheen Rusland, Engeland en het Midden-Oosten. De kortstlopende contracten hebben een looptijd tot 2050. Het aardgasverbruik in Europa stijgt voortdurend. Die ligt nu op 550 miljard kuub. De weggevallen aanvoer vanuit Rusland is gecompenseerd door LNG en alternatieve contracten. Een stijging van het aardgasverbruik? Is dat niet vreemd?

Er is toch een klimaatakkoord met doelen die gehaald moeten worden? Het paradoxale is dat gas inderdaad bijdraagt aan een beter milieu als we het plaatje van de EU erin betrekken. In de EU stijgt de vraag naar gas namelijk omdat gas het schoonste alternatief is voor steenkool- en bruinkoolcentrales die in Duitsland en het oosten van Europa nog volop gebruikt worden. Ook Nederland is een splinternieuwe kolencentrale aan het ombouwen op gas. Netto leveren deze aanpassingen veel milieuwinst op. Maar er zit meer in het vat: de investering in de productie van groene waterstof is aanzienlijk, zou nog meer opgeschroefd kunnen worden, zij het dat de grote brandstofleveranciers vanuit financieel oogpunt nog even fossiel willen blijven leveren om ruimte te creeren voor groene alternatieven. Dat is een zaak van de lange adem en juist daarom durven we van gas te zeggen dat het leveringszekerheid heeft en wereldwijd op dit moment de meest reëele brandstof is om het milieu te sparen.

Meer

 

3) Groningse gas

Daar hoeven we het niet lang over te hebben. Volkomen terecht dat die gaskraan dichtgaat, het noorden van Nederland heeft heel veel geld in het laadje gebracht voor de Nederlandse staat. Nu is het zaak om de schade zo snel mogelijk te herstellen en niet alleen over compensatie te spreken maar het ook daadwerkelijk in maatregelen om te zetten.

4 en 5) Aanpassing aan type gas

Als de gassamenstelling verandert moet de brander worden aangepast bij oudere toestellen. De nieuwste toestellen zijn hier al op voorbereid. Wel is het nodig dat de monteur langskomt om een eenvoudige aanpassing te doen. (Bio)propaangas is overigens het alternatief mocht aardgas om wat voor reden dan ook alsnog niet meer beschikbaar zijn.

Propaan is een van de meest schone brandstoffen als het gaat om CO2-uitstoot. Het 'broertje' biopropaan is zelfs 100% duurzaam. Het wordt gewonnen als bijproduct van de raffinage van olie en is dus een fossiele brandstof, net als aardgas. Biopropaan is 100% duurzaam, want deze gasvariant wordt als bijproduct van biodiesel volledig geproduceerd uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Propaan wordt opgeslagen in gasflessen of een gastank. Daarvoor moet dus wél een voorziening worden gemaakt.

Meer

 

6) Waterstof

Waterstof maakt een razendsnelle opmars in het klimaatdebat. Waterstof ontstaat om het even simpel te houden door water onder stroom te zetten. Dan maak je zuurstof en waterstof. Waterstof is 100% een onschadelijk gas en je kunt het opslaan. Als je waterstof vervolgens weer mengt met zuurstof komt er bijzonder veel energie vrij. Daardoor heb je dus eigenlijk een lokale energiefabriek gecreeërd. De Olympische Spelen in Tokyo draaien volledig op waterstof en op de Noordzee wordt onderzocht of we de booreilanden en onze gasinfrastructuur kunnen omzetten naar een waterstof-infrastructuur.

Het grote voordeel van waterstof is dus dat je het kunt opslaan. We wekken tegenwoordig veel zonne- en windenergie op, maar we kunnen het niet opslaan. Accu's zijn te klein, zijn samengesteld uit schadelijke stoffen, ze zijn zwaar en vooral ook duur. Daarom moet die opgewekte energie dus meteen worden verbruikt anders heb je het voor niets gedaan.

Groot voordeel is dat we in Nederland een heel pijpsysteem aangelegd hebben in de Noordzee om gas te vervoeren vanaf de bestaande boorplatforms. Via de oude gasleidingen zijn enkele kleinere aanpassingen nodig om waterstofgas naar land te vervoeren. En hierin ligt de toekomst. En zo kan waterstof (in gasvorm) worden ingezet als vervanger voor aardgas.

Meer

 

Alle toestellen
Elektrische sfeerhaard van Dimplex

De gashaard Bellfires Classic Bell is verkijgbaar in meer maten, en dit is de small

Menu